La nostra història

 • Inicis

  Tot comença durant el curs 1974/75 quan un grup de persones ingressen com a caps d’Unitat a l’A.E. Sant Pere Claver, ubicat a l’Escola Tècnica del Clot, al carrer de València de Barcelona. Són Caps d’Agrupament el matrimoni format per Jordi Pardo i Cristina Palomo.
  L’objectiu era modernitzar l’Agrupament. S’introdueix la coeducació (fins aleshores l’agrupament era només format per nois) i doten l’Agrupament d’un tarannà més obert i pluralista.

 • Comte Borell

  Durant els primers mesos de l’any 1976 es manifesten diferències molt serioses per motius pedagògics i de funcionament entre la Direcció de l’Escola Tècnica del Clot i el Consell d’Agrupament que provoquen que la majoria de caps i nois/es recolzats en una assemblea pels pares marxin de l’A.E. Sant Pere Claver. Els Caps d’Agrupament, amb l’ajuda de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, cerquen un nou local per a poder continuar les activitats.

  Finalment van ser acollits amablement per la Parròquia de Sant Ignasi, aleshores situada al carrer Dos de Maig. Els responsables del Centre Parroquial només vàren demanar una cosa: l’agrupament s’havia d’anomenar Comte Borrell. Sembla ser que a la Parròquia havia funcionat amb anterioritat un Agrupament amb aquest nom i volien que es donés continuïtat. Això passava just abans dels campaments de setmana santa de l’any 1976. Cal dir que el Consell Parroquial va acollir amb molta sensibilitat i va donar una àmplia llibertat d’actuació com Agrupament Escolta.
  Ràpidament molts nois i noies del barri van incorporar-se a l’Agrupament afegint-se als procedents de l’Escola Tècnica del Clot.
  El mes de setembre de 1976 continuen les activitats com A.E. Comte Borrell.

 • …….

  Al mes de febrer de 1977 diferències de pensament de la majoria de caps d’unitat amb la línia proposada pels Caps d’Agrupament, en Jordi Pardo i la Cristina Palomo van fer necessària la dimissió d’aquests i el Josep Antoni Jurado va ser elegit com a nou Cap d’Agrupament. Però la crisi era més severa i alguns membres del Consell van decidir marxar posteriorment.

 • Es constitueix l’A.E. Terra Nova

  El mes d’abril de 1.977, es varen fer els campaments de Setmana Santa, concretament dels dies 7 al 11 d’abril. Un cop finalitzats els campaments, un grup de Caps de l’Agrupament, tornaren a marxar de Barcelona i es van reunir el dia 11-04-77 a l’Hotel Sant Bernat, al poble de Montseny (Vallès Oriental). En aquells moments l’Agrupament tenia problemes relacionats amb el local (la Parròquia de Sant Ignasi iniciava unes reformes per obres i canviava la seva ubicació al passatge Centelles, on és actualment l’agrupament) i també alguns caps d’unitat van manifestar la seva intenció de deixar l’Agrupament.

  En aquestes circumstàncies i davant dels importants problemes plantejats, varen decidir fer un cop valent, i plens d’entusiasme un grup de quatre Caps es reuniren i prenien dues decisions: L’agrupament necessitava un canvi d’aires i d’orientació, i decidiren una renovació que incloïa el canvi de nom.
  El nom va sorgir ràpidament, no volien noms de personatges històrics, de noms de cims… i que millor nom que representés una renovació i un canvi d’aires que A.E. Terra Nova.
  Varen acordar doncs el nom de l’Agrupament, el color del fulard, i es van modificar les orientacions pedagògiques, l’estil de funcionament i les relacions amb els pares i el Consell Parroquial. Els quatre caps reunits eren: Montserrat Guardiola Chaves, Anna Gavin Marco, Oriol Prat i Josep Antoni Jurado Fernández (els tres primers eren Caps d’Estol en aquells moments i el darrer Cap d’Agrupament).

  Així, el curs 1976/77 s’inicia com l’A.E. Comte Borrell i es finalitza com l’A.E. Terra Nova.

 • Els primers campaments

  A l’estiu de 1977 es van poder realitzar els primers campaments de l’A.E. Terra-Nova. L’Estol a Castellterçol (Vallès Oriental) tenien de Caps l’Anna Gavin i el Paco Martínez. Els Ràngers, tenien de Caps la Marta Llovera i l’Ernest Blanch. Els Pioners a l’estany de Montcortès (Pallars Sobirà) tenien de Caps la Montserrat Guardiola i Josep Antoni Jurado.

 • ……

  L’octubre de 1977 el Cap d’Agrupament va haver de marxar a fer el servei militar (en aquelles èpoques obligatori) i l’Agrupament encara va quedar més reduït en el nombre de responsables. Així que l’ànima i motor del Terra Nova en aquells moments era la Montserrat Guardiola.

 • De Minyons Escoltes i Guies a Escoltes Catalans

  Al consolidar-se el Terra-Nova van entrar a formar part de l’associació Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya i no va ser fins l’any 1989 on es va decidir canviar a Escoltes Catalans, associació de la qual formem part actualment.

 • Canviem de local

  Fins els curs 2011-2012 l’agrupament estava ubicat en els mateixos locals de la Parròquia, participant d’una manera o altre en la vida col·lectiva de la comunitat mantenin sempre la posició laïca de l’agrupament: Recollida de joguines, venda de Roses, Recollida de roba… Convivint amb diferents Rectors que van anar canviant fins a l’arribida d’un Rector que ens va convidar a marxar d’aquest espais per un problema de confesionalitat.
  Per tant el 17 de juny del 2012 l’agrupament va fer la seu últim esdeveniment en aquest locals i es va preparar per la seva arribada a la nova ubicació: Foment Martinenc del Clot.